SHARE

Колонката на ДБ

05 / 03 / 2021

Коментар на важните футболни теми от изминалата седмица

- Съдийски страсти. ЦСКА и "Левски" заедно защитиха шефа на съдиите, атакуван от "задкулисието на българския футбол", защото "не козирува, когато му подсказват"

- Поредна седмица, поредни скандали, свързани със съдиите в България! Поредните критики, насочени към тях. Поредните обиди и определения, които се сипят из медиите по техен адрес! Ситуация, която заслужава да бъде погледната от две страни. От една -  абсолютно недопустимо е да се използват грозни епитети и определения по адрес на съдиите! Ако се прави, глобите трябва да са още по-големи! Винаги се стремим и говорим как искаме да взимаме пример от големите първенства, но не се сещам някой да си е позволил да говори по подобен начин за съдиите, както го правим в България! Да,  изказват недоволство - най-вече треньорите, не президентите, но съдия да бъде обиден по най-грозния начин, не се сещам. 

От другата страна е темата подготвеност. Дали са подготвени нашите съдии!? Дали имат всичко на разположение, за да бъдат на 100%, когато влизат в мачовете!? Дали самите те имат амбицията да се развиват и да бъдат перфектни и, ако щеш, невидими в мачовете!? Дали ще бъдат подготвени за работа с VAR? Въпроси, на които скоро ще получим отговор. И като стана въпрос за VAR, може би, когато започне да се използва, ще свали поне малко товара от съдиите.

- Битката за върха "Лудогорец" - ЦСКА 1:0

- Мач, в който според мен "Лудогорец" заслужено спечели, и то с шампионски резултат. В такива мачове трябва да знаеш как да вземеш 3 точки, дори и да играеш не по начина, по който ти се иска! В тези мачове моментната форма дори не е от толкова голямо значение, важни са концентрацията и допускането на малко грешки. Спомням си, когато играехме с "Манчестър Юнайтед" шампионския сезон при първата ми година на "Олд Трафорд", най-често срещаният ни резултат беше 1:0 - 10 пъти 1:0...  

- Битката за Купата на България

- Купата на България е трофей, към който всеки клуб трябва да се стреми! Споням си през далечната 1999 година, когато спечелихме купата с ЦСКА, колко бях щастлив!

Със сигурност през тази година за ЦСКА и "Левски" купата е възможност за трофей, която ще преследват с всички сили. 

Очевидно е, че топмачът от четвъртфиналите за купата ще бъде "Лудогорец" - "Локо" (Пловдив). Надявам се да видим пак зрелищен двубой между тези отбори, с доста голове. 

Винаги съм бил фен на изненадите, когато са постигнати от по-малките отбори, затова се надявам и тук да видим нещо такова. Все пак магията на купата понякога поднася подобни изненади и прави футбола още по-интересен за гледане. 

  - Темата за чужденците в България

- Често говорим колко много чужденци играят в България, нужни ли са, има ли смисъл, пречат ли за развитието на българските футболисти. Тема, която засегнах и миналият път. Но сега искам да поразсъждаваме над следното - защо не говорим за чуждите треньори в България? Те спират ли развитието на младите български треньори!? Те по-добри ли са от нашите треньори!? Заслужава ли си тяхното назначаване, ако след 3 месеца вече са уволнени?! Носят ли някаква иновация с тях, нещо, което липсва на нашите треньори?! Или просто да има по голяма тежест, че треньорът е чужденец!? Аз не виждам в повечето случаи да носят добавена стойност за развитието на българския футбол чрез знания и ноу-хау, липсващи на нашите треньори. Масовото им назначаване всъщност носи някаква фалшива сигурност и авторитет, че, видиш ли, чуждите треньори имат повече знания от българските... Но дали е така?!

Най-големите ни отбори в България са водени от чужденци. Може би се притесняваме да дадем отговорноста на някои млади български треньори. Може би им липсва достатъчно доверие към тях. Може би извинението "той е още млад и неопитен" все още важи тук. А не би трябвало!

Това са все въпроси, над които си струва да се замислим. И особено хората, които назначават и уволняват тези треньори!

А най-големите успехи на българските отбори си мисля, че са постигнати от български треньори...


- Валентин Антов дебютира в Италия и стана 8-ият българин, играл в Серия "А"

- Първи мач за Антов в Италия! Да се надяваме, че ще е първи от много! Прочетох, че му дават много добри оценки за представянето, което е чудесно за младо момче като него! Нека да вярва в способностите си, да тренира усърдно - с амбиция и желание за развитие! А когато трудните моменти настъпят, а те ще настъпят, да извлече нужните уроци от тях, да бъде обграден от добри хора, за да може да продължи уверено напред! Но най-важното е личната амбиция, която не се съмнявам, че той има! Успех!

LAST

 • Колонката на ДБ
  14-05-2021
  Колонката на ДБ
 • Колонката на ДБ
  07-05-2021
  Колонката на ДБ
 • Колонката на ДБ
  30-04-2021
  Колонката на ДБ
 • Колонката на ДБ
  23-04-2021
  Колонката на ДБ
 • Колонката на ДБ
  09-04-2021
  Колонката на ДБ